Scurt istoric

Istorie Ianuarie 12, 2013

 

 Parohia Mesteacăn a fost înființată la data de 12 iulie 1998,odată cu punerea pietrei de temelie a viitoarei biserici de către PS Calinic Botosaneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, având ca hram ,,Intrarea Domnului în Ierusalim”, unic în protopopiatul Botoșani. 
 Până în anul 2005, parohia ce numără 150 de familii a funcționat ca filie a satului învecinat, respectiv parohia Sarafinesti. 
 În anul 2005, la data de 1 mai, de sărbătoarea Învierii Domnului,este instalat ca preot paroh  părintele Simionică Ionuț Bogdan, preluând lucrările de construcție, biserică find la acea data ridicată din cărămidă și acoperită cu tablă. 
 Între anii 2005-2009, sub îndrumarea preotului paroh se finalizează actele bisericii și ale cimitirului parohial, se face racordul la rețeaua de energie electrică, se achiziționează o centrală termică împreună cu calorifere,se finisează biserică la exterior,se montează geamuri termopan,se împodobește biserică la interior cu mobilier , respectiv catapeteasmă și strani,se pictează în tehnică ,,a seco”,se achiziționează obiectele liturgice necesarii desfășurării slujbelor. 
 La data de 23 august 2009, cu ajutorul lui Dumnezeu,biserică primește veșmântul sfintiirii, slujbă fiind oficiată de către PS Calinic Botosaneanul, la care au participat atât enoriașii parohiei cât și alți credincioși din satele învecinate și din Botoșani. 
 La 1 octombrie 2010, se încep lucrările la aszamantul social care cuprindea la parter casă de prăznuire, bucătărie și birou iar la etaj casă parohială. 
 Data de 22 sept 2012 va rămâne în istoria satului Mesteacăn, fiind ziua în care IPS Teofan Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a binecuvântat lucrările desfășurate, sfințind atât așezământul social cât și paraclisul cu hramul ,,Sfinții Împărați Constantin și Elena”, construit odată cu înființarea satului .